Ponovo aktuelna priča o gradnji Vindijinih pogona u Brčkom

Datum: 16.9.2013.

Delegacija Vlade Brčko distrikta dogovorila je u Varaždinu sa menadžmentom hrvatske kompanije “Vindija” imenovanje zajedničkih koordinatora koji će analizirati dostignuti stepen realizacije međusobnih obaveza iz ugovora potpisanog prije nekoliko godina.

U skladu sa ranijim sporazumom sa varaždinskom “Vindijom”, ovaj kombinat bi trebalo da izgradi proizvodne kapacitete na više lokacija u Brčko distriktu.

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić, koji je u petak, 13. septembra, predvodio vladinu delegaciju, objasnio je da je cilj sastanka bilo međusobno informisanje o daljim koracima djelovanja kada je u pitanju tok zajedničke saradnje, saopšteno je danas iz kabineta brčanskog gradonačelnika.

“Isto tako, na radnom sastanku sa generalnim direktorom `Vindije` Dragutinom Drkom i saradnicima usaglašeno je povremeno održavanje sastanaka na nivou koordinacionih tijela, a po potrebi i sastanci na nivou gradonačelnika distrikta i direktora ove kompanije”, rekao je Domić.

Predstavnici „Vindije” u septembru 2008. godine tadašnjem gradonačelniku Brčko distrikta Mirsadu Đapi predali projekat za izgradnju kompleksa farmi za tov pilića u selu Dubrave u južnom dijelu distrikta, te izgradnju sličnih kompleksa u Brezovom Polju i Bukviku.

Bio je to projekat koji je trebalo da bude pokretačka snaga Brčko distrikta vrijedan oko 27 miliona eura koji je trebalo da obezbijedi posao za 1000 radnika.

Vindija je na području distrikta planirala dnevnu proizvodnju 70 tona mesa i mesnih prerađevina i 50.000 litara mlijeka i mliječnih prerađevina.

Izvor: Indikator.ba