Poskupljuje uvozno mlijeko u BiH, prilika za domaće proizvođače

Datum: 5.11.2013.

U BiH se može očekivati poskupljenje mlijeka koje se uvozi iz Hrvatske, kazao je Oslobođenju Igor Gavran, savjetnik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prije ulaska Hrvatske u EU iz ove zemlje u BiH su uvezene veće količine mlijeka i mliječnih proizvoda kako tamošnji proizvođači ne bi odmah nakon 1. jula bili opterećeni carinama na ove proizvode prilikom uvoza u BiH, a koje se kreću od 5 do 30 posto. Međutim, zalihe ovih proizvoda se smanjuju u sve se češće čuju najave da će uskoro doći do poskupljenja uvoznog, ali najvjerovantije i domaćeg mlijeka.

– Mođe se očekivati poskupljenje onog mlijeka koje će biti opterećeno carinskim stopama kao i ostalo mlijeko iz EU. Logično je da to mlijeko i mliječni proizvodi poskupe, možda ne za cjelokupan iznos carine ali za određeni iznos svakako i to je nešto pozitivno za BiH, kazao je Gavran.

Prema njegovim riječima, ovim neće biti zadovoljni potrošači koji preferiraju strane u odnosu na domaće proizvode, ali ovo im je, kako kaže, prilika da probaju i domaće proizvode i shvate da su, možda, u zabludi.

- Kad je riječ o najavi mogućeg poskupljenja domaćeg mlijeka, ja mislim da do njega ne bi trebalo doći. Naime, ovo bi, prema mom mišljenju trebala biti prilika da domaći proizvođači koji ne mogu više izvoziti mlijeko u Hrvatsku, a odranije u EU, iskoriste ovu situaciju. Pogotovo ako uzmemo u obzir da se najavljuje povećanje cijene mlijeka iz Srbije zbog nekih njihovih povećanih ulaznih troškova, istakao je Gavran.

Kemal Hrnjić, direktor Megglea iz Bihaća kazao je da je situacija teška, ali da u narednom periodu ne bi trebalo doći do promjene cijena ovog proizvođača.

Izvor: Indikator.ba