Potpisan Sporazum o uspostavljanju prve Regionalne mreže

Datum: 26.9.2013.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović i predstavnici relevantnih institucija iz FBiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije potpisali su u Rijeci Sporazum o uspostavljanju prve Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi.

Cilj sporazuma jeste nastavak pilot projekta regionalne sertifikacije opština putem uspostavljanja zajedničke regionalne mreže i jačanja regionalnih standarda kvaliteta usluga lokalnih zajednica, te uključenja što većeg broja tih zajednica u proces.

Sporazum je potpisan tokom učešća na Međunarodnom sajmu lokalnih samouprava „Nekspo 2013″, u okviru okruglog stola pod nazivom „Sertifikacija o povoljnom poslovanju u jugoistočnoj Evropi – regionalni impuls za efektivan lokalni razvoj“.

Razmatran je regionalni projekat sertifikacije opština sa pozitivnim poslovnim okruženjem kojim se uspostavljaju i promovišu međunarodni standardi efikasne i transparentne lokalne administracije i poboljšava kvalitet usluga i informacija koje opštine pružaju investitorima i privrednicima, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U pilot fazi regionalne serftikacije opština sa pozitivnim poslovnim okruženjem bili su uključeni gradovi Banjaluka i Prijedor.

Prijedor je postao vlasnik sertifikata 2013. godine, a proces sertifikacije Banjaluke je u toku.

U Srpskoj je nedavno formirana i Mreža za povoljno poslovno okruženje Republike Srpske, kao dio regionalne grupacije.

U narednom periodu Vlada Republike Srpske, posredstvom svojih ministarstava i zajedno sa ostalim partnerima uključenim u ovu mrežu, namjerava da podrži ulazak što većeg broja lokalnih samouprava u proces sertifikacije u Srpskoj.

Izvor: Capital.ba/Srna