Prača: Proizvodnja sira za inozemno tržište

Datum: 3.11.2013.

Na lokalitetu Bulozi u općini Pale Prača pri kraju su radovi na izgradnji farme koza.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko milion i po maraka koja bi, već na proljeće mogla u potpunosti oživjeti ovaj dio općine. Izgradnja objekata finansirana je komercijalnim kreditom Turske Zirat banke iz fonda za poljoprivredu, izvijestio je portal GorazdeOnline.ba.

-Krajnji cilj je mljekara za preradu kozjeg mlijeka za domaće tržište i kozjeg sira za inozemno tržište.Oko 70 posto objekata već je završeno, početkom novembra farma će biti u potpuosti spremna za smještaj oko 300 grla visokomliječnih koza, kaže vlasnik Nedim Alagić, najavljujući početak proizvodnje već u proljeće naredne godine.

Kako bi farma mogla profunkcionisati u punom kapacitetu uradjen je je pristupni put u dužini od sedam kilometara do Biijelih voda na Krivoj drazi gdje je planirana moderno opremljena mljekara za proizvodnju kozjeg mlijeka i sira a već je obezbjedjena i električna energija.

-Interes je između ostalog i da oživi ovaj dio općine u kojem u proteklih 20 godina nije bilo bukvalno ništa a mjesto je idealno za proizvodnju zdrave hrane jer je riječ o uistinu netaknutoj prirodi.
Mi ćemo raditi i sa uzgajivačima koza koji budu željeli da se bave ovim poslom a da obezbijede sirovinu za mljekaru mimo farme, planirana je saradnja sa 20 do 30 kooperanata koji će obezbjeđivati mlijeko za mljekaru naravno sve u dobroj saradnji i dogovoru. Od ove investicije može biti samo koristi za sve na ovom području i vrijeme je da se zaista na pravi način iskoriste potencijali koje nam nudi priroda, kaže Alagić.

Planirano je i upošljavanje novih sedam radnika a prema najava investora početak proizvodnje značiće i podršku povratku. Dio u kojem se gradi farma već 20 godina je potpuno nenaseljen a predratni stanovnici nisu imali razloga za povratak. Ipak šansa je u razvoju poljoprivrede i mogućnostimma koje se otvaraju sa farmom na ovom području i mljekarom koja bi mogla otkupljivati njihove proizvode.

Izvor: Indikator.ba