Predstavljen Pravilnik o preregistraciji gazdinstava

Datum: 27.11.2013.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predstavili su danas u Modriči Pravilnik o razvrstavanju poljoprivrednih gazdinstava na komercijalne i nekomercijalne, te aktivnosti Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ u procesu preregistracije u Srpskoj.

Prezentaciji su prisustvovali vlasnici poljoprivrednih gazdinstava i predstavnici administrativnih službi 10 opština regije Doboj.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da je obaveza vlasnika da do maja preregistruju poljoprivredno gazdinstvo u skladu sa Pravilnikom.
Pašalić je upoznao učesnike o novoj organizaciji resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske.

Načalnik Odjeljenja za poljoprivredu i međunarodnu saradnju u Ministarstvu Vladislav Trifković rekao je da obnovu registracije poljoprivrednih gazdinstava vrši APIF.

On je učesnike upoznao i o zakonu o doprinosima Srpske za poljoprivredna gazdinstva, prema kojem će nosioci komercijalnih i nekomercijalnih gazdinstava plaćati zdravstveno osiguranje po različitim osnovicama, čime će doći do pravičnije preraspodjele opterećenja za poljoprivredne proizvođače.

Šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Modriča Jovo Mišić, koji je bio domaćin sastanka, precizirao je da na području Modriče postoji 1.486 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Mišić je istakao da je za preregistraciju u planiranom roku potrebna edukacija administrativnih službenika i nosilaca gazdinstva.

Izvor: Capital.ba/Srna