Preduzeće Eko-Bel predstavilo novi brend Eco Delicato

Datum: 8.11.2013.

Agrocentar Eko-Bel u Poslovnoj zoni Lipova greda kod Kozarske Dubice povodom predstavljanja novog brenda Eco Delicato posjetili su danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i načelnik opštine Mile Zlojutro.

Brend ovog agrocentra, koji se bavi preradom voća, povrća, ekobilja, šumskih plodova i gljiva, Eko Delikato od danas se može naći na domaćem i regionalnom tržištu, a u svojoj paleti prizvoda preduzeće nudi suhu šljivu i drugo sušeno voće proizvedeno uz pomoć vrhunske opreme.

“Ovo što sam vidio predstavlja dobar program i način kako bi trebalo finalizirati sirovine s kojima raspolažemo. Mali kapacitet po obimu ali nezanemariv po značaju, posebno sa stanovišta mogućnosti daljeg razvoja”, rekao je ministar Mirjanić nakon što je sa predstavnicima opštine u pratnji vlasnika obišao preduzeće.

On je naglasio da posebno raduje činjenica da su vlasnici firme odlučni da nastave dalje širenje na preradi ljekovitog, šumskog, aromatičnog i medonosnog bilja i to putem ekstrakcije i destilacije.

”To je jedan divan program koji ima svoje mjesto na tržištu na svim destinacijama i to je ono što će potpomoći da se po pitanju ove vrste sirovina ide i na plantražnu proizvodnju”, rekao je Mirjanić.

On je ocijenio da kada je riječ o sušenju voća, pakovanju, kalibriranju i svemu onome što karakteriše takav vid prerade Eko-Bel predstavlja novi zamah u preradi poljoprivrednih proizvoda na ovim području, te uputio vlasnicima čestitke i obećao podršku ministarstva u vidu subvencija i kreditiranja posebno kada je riječ o proizvodima namijenjenih izvozu.

Mile Zlojutro načelnik Kozarska Dubica je naglasio da je preduzeće Eko-Bel za vrlo kratko vrijeme postalo značajan potencijal ove opštine.

”Ovdje radi 18 stalno zaposlenih i 80 sezonskih radnika. Obzirom da sezona dugo traje postoji tendencija da se i ti radnici zaposle u stalni radni odnos u narednim godinama. U tom smislu opština je na usluzi ovom preduzeću. Imamo već dogovorenu prodaju dodatnog dijela zemljišta preduzeću u poslovnoj zoni po povoljnim uslovima, a predviđene su određene stimulacije u smislu novog zapošljavanja”, rekao je Zlojutro. On je podsjetio da “Eko-Bel” ima u planu voćarsku proizvodnju i da se već godinu dana radi na dodjeli zemljišta za tu namjenu.

“Mi ćemo i dalje činiti sve što je u našoj moći da Eko-Bel napreduje tempom kojim su krenuli, a naravno i svi drugi koji su zainteresovani za ulaganja na područje ove opštine imaće iskrene saradnike”, istakao je načelnik Zlojutro.

Izvor: Ekapija.ba