Prinos kukuruza četiri i po tone po hektaru

Datum: 10.10.2013.

U Republici Srpskoj prosječan prinos kukuruza, zbog suše, iznosiće četiri i po tone po hektaru, umjesto očekivanih šest, podaci su Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

„Kukuruz je u Srpskoj zasijan na 141.000 hektara, a ukupna vrijednost proizvodnje kukuruza u 2013. godini iznosi 258 miliona KM. Suša je umanjila rod za 80,37 miliona KM i očekivanu vrijednost proizvodnje od 338,4 miliona KM“, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Prema izvještajima Veterinarskog instituta Banjaluka, nije konstatovano značajnije prisustvo aflatoksina u analiziranom zrnu kukuruza, a ovakvi nalazi mogli su se i očekivati jer, ove godine, nije bilo ekstremno visoke temperature kao u 2012. godini.

„Kukuruz za krmu ove godine zasijan je na oko 45.000 hektara. U odnosu na prošlu godinu, prinosi i kvalitet kukuruza za silažu bili su znatno bolji. Silaža u ovoj godini sadrži znatno više zrna kukuruza“, navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U zavisnosti od zemljišta, hibrida koji su sijani i sklopa biljaka, prinosi zelene mase za silažu iznosili su od 30 tona po hektaru na lošijim, do 65 tona po hektaru na boljim parcelama.

Na ovako veliko variranje prinosa prvenstveno su uticali zemljište i nedostatak padavina tokom avgusta, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Capital.ba/Srna