Redah organizirao predavanje o zaštiti izvornosti i zemljopisnog porijekla

Datum: 13.11.2013.

Regionalna razvojna Agencija za Hercegovinu (REDAH), uz potporu Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), organizirala je danas u Mostaru predavanje na temu “Zaštita izvornosti i zemljopisnog porijekla”.

Iz REDAH-a su istakli da su autohtoni proizvodi jedan od najvažnijih prepoznatljivih elemenata regionalnog marketinga te da su zaslužni za regionalnu prepoznatljivost i da stvaraju preduvjete za razvoj regionalnih brendova.

Današnja predavačica i direktorica Biotechnicon poduzetničkog centra iz Splita Ana Marušić-Lisac istaknula je da je brendiranje proizvoda jako važan postupak, jedan od dva najvažnija u ukupnom brendiranju neke regije, odnosno nekog područja koje se, kako je kazala, na taj način, ‘dovodi na kartu’.

“Označavanjem proizvoda, brendiranjem proizvoda želimo podignuti njihovu vrijednost, njihovu prepoznatljivost kod potrošača, također dostatno informirati potrošače o tome što znače ti proizvodi, koliko su oni važni, koja je tradicija u njih ugrađena, koje znanje prethodnih generacija, koliko su važne lokalne sirovine, a s druge strane to proizvođačima daje veliku šansu na današnjem tržištu, budući da je masovna proizvodnja, posebno prehrambenih proizvoda, danas jako značajna i jako velika”, kazala je u izjavi za novinare Marušić-Lisac te dodala kako regionalno i lokalno označeni proizvodi koji imaju svoju autohtonost imaju posebnu ulogu u ekonomskom razvoju sredina, pogotovo malih sredina i ruralnih područja.

Direktor REDAH-a Ivan Jurij naveo je kako je REDAH prije nekoliko godina pokrenuo jednu inicijativu brendiranja Hercegovine kao regije, dodavši kako je na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru organiziran okrugli stol na temu “Hercegovina kao brend” te da su na taj način željeli javno pokrenuti taj proces.

“Brendiranje nam je izuzetno važno da bismo razbili određene stereotipe, da bismo promijenili imidž cijele regije, a na kraju i BiH, posebno iz segmenta turizma. Zaštita oznaka zemljopisnog porijekla je jedan izuzetno važan dio cjelokupnog brenda, kako da štitimo naše tradicionalne, autohtone proizvode, i današnja predavačica će nam prezentirati kakva su iskustva Republike Hrvatske u tome, pa i šire, posebno u kontekstu EU, da vidimo konkretno s čim se oni suočavaju i da ljudima koji budu danas ovdje odgovorimo na što više konkretnih pitanja”, kazao je Jurij.

Na predavanje su pozvani proizvođači meda, vina, predstavnici turističkih zajednica, nadležnih udruženja, te privatnih firmi i institucija koje se bave tom problematikom.

Izvor: Ekapija.ba