RS ima specijalizovana lovišta koja privlače najbogatije turiste

Datum: 8.11.2013.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić rekla je da je Srpska neotkrivena turistička destinacija sa posebim potencijalom za ravoj lovnog i ribolovnog turizma, ali da treba raditi na infrastrukturi.

“Treba raditi i na otkrivanju RS-a kao turističke destinacije, propagiranjem svih vidova turizma”, rekla je Hrstićeva novinarima u Banjaluci prije Prve konferencije o lovnom i ribolovnom turizmu u Republici Srpskoj.

Ona je dodala da Srpska sa nezagađenim rijekama i prirodnim ljepotama ima odlične uslove za razvoj ribolova-mušičarenja, kao i da su za taj vid turizma zainteresovani domaći i strani gosti.
“Ministarstvo, Turistička organizacije Republike Srpske i lokalne turističke organizacije učestvovanjem na međunarodnim sajmovima rade na promociji turizma Srpske, a Strategijom razvoja od 2011. do 2020. godine predviđen je razvoj lovnog i ribolovnog turizma“, dodala je Hrstićeva.

Prema njenim riječima, ova konferencija je organizovana radi promocije lovnog i ribolovnog turizma, ali i sagledavanja postojećeg stanja i pozicioniranja lova i ribolova kao privrednih oblasti u Srpskoj.

Direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović naglasila je da su lovni i ribolovni turizam veoma profitabilne grane, koje treba što više unaprijediti.

Ona je dodala da postoji velika zainteresovanost za mušičarenje u Republici Srpskoj, o čemu najbolje govori podatak da je prošle godine u jednom danu 7.000 Italijana kupilo isto toliko jednodnevnih dozvola za ovu vrstu pecanja u Šipovu. “Treba raditi na zakonskoj regulativi, jer naši gosti za sada ne mogu izvesti svoje trofeje”, pojasnila je Jovanovićeva.

Ona je naglasila da Srpska posjeduje i specijalizovana lovišta koja privlače najbogatije turiste, te da Turistička organizacija radi i na njihovoj promociji, navodeći da Srpska svake godine bilježi sve veći broj turista.

Marketing menadžer Turističke organizacije Ivanjice iz Srbije Miloje Ostojić rekao je da su lovni i ribolovni turizam veoma značajni izvori prihoda u zemljama u svijetu, pa tako treba da bude i u regionu.

“To je jedan od turističkih proizvoda veoma zastupljen u svijetu, a Srbija i Srpska mogu mnogo naučiti jedna od druge”, istakao je Ostojić.

On smatra da sve zemlje u regionu imaju odlične preduslove za razvoj lovnog i ribolovnog turizma, jer imaju dosta voda, planina, društava i organizacija koje se bave očuvanjem prirode i ovom vrstom turizma.

Konferencija će biti nastavljena danas u Šipovu u prirodnom ambijentu Turističkog kompleksa “Pliva”.

Izvor: Ekapija.ba/Srna