Sajam Ekobis 2013. okupio 250 izlagača

Datum: 13.9.2013.

Na Gradskoj otoci u Bihaću juče je počeo 11. međunarodni ekološki sajam “Ekobis Bihać 2013“.

Sajam su otvorili načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević, predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona Ismet Pašalić, federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Safet Harbinja i ministar poljoprivrede USK Amir Džajić.

Na Sajmu sudjeluje devet kantonalnih komora iz Hrvatske, tri komore iz Srbije, zatim iz Slovačke i BiH, te izlagači iz devet evropskih zemalja i prvi put iz Kine i Indonezije.
Na oko 10.000 metara kvadratnih zatvorenog i još toliko otvorenog prostora izlaže više od 250 izlagača.

“Sudjelovanje čak 21 komore iz regije samo potvrđuje strateško opredjeljenje Privredne komore USK-a i sajma EKOBIS za jačim regionalnim povezivanjem. Hvala svima koji su pomogli održavanje 11. EKOBIS- a , jer su na taj način pomogli održavanje jedinstvenog sajma u ovom dijelu BiH i regiona“, kazao je Ismet Pašalić, predsjednik Privredne komore USK-a
Obraćajući se prisutnim, mr.sci . Emdžad Galijašević, Općinski načelnik Bihaća, kazao je da Općina Bihać daje punu podršku organizaciji sajma “EKOBIS 2013″, kao grad domaćin i kao partner sajma.

“ Općina Bihać bez naknade ustupila je određene prostore potrebne za održavanje okruglih stolova i drugih pratećih aktivnosti, a također smo pružili podršku kroz sufinanciranje dijela troškova jednom dijelu izlagača iz oblasti poljoprivredne proizvodnje . Također, preko svojih službi i javnih poduzeća općina je animirala veliki broj svojih poslovnih partnera za sudjelovanje na sajmu.

Međutim, ovaj sajam pored podrške općinskih i kantonalnih institucija zaslužuje i podršku viših nivoa vlasti jer je mjesto koje povezuje privrednike iz nekoliko zemalja“, kazao je načelnik Galijašević.

Tokom tri dana biće organizovani okrugli stolovi, prezentacije i brojni drugi prateći sadržaji.

Organizaciju ovogodišnjeg sajma podržali su Općina Bihać,Vlada Unsko-sanskog kantona, Fond za zaštitu okoliša F BiH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora F BiH, Agencija za vodno područje rijeke Save, te USAID FIRMA Projekt BiH.

Izvor: Indikator.ba