Saradnja u razvoju poljoprivrede i usavršavanju stručnjaka

Datum: 24.10.2013.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da je sa ministrom poljoprivrede Izraela Jairom Šamirom danas razgovarao o saradnji u razvoju poljoprivredne proizvodnje i usavršavanju stručnjaka iz Republike Srpske u Izraelu.

„Razgovarali smo da nas /izraelsko/ Ministarstvo podrži da zajedno pokušamo definisati šta je neophodno preduzimati u Republici Srpskoj iz oblasti irigacionih sistema i već smo sa dvije firme pregovarali o načinu kako doći do rješenja prihvatljivog za Republiku Srpsku“, istakao je Mirjanić.

On je rekao da je na sastanku razgovarano i o postavljanju plastenika, a jednim dijelom i staklenika, i pogotovo proizvodnji u tom zatvorenom prostoru prema tehnologijama koje su u Izraelu veoma razvijene i mnogi u svijetu traže da te tehnologije primijene kod sebe.

Mirjanić je rekao da je sa izraelski kolegom razgovarao i o nekim pitanjima koja bi mogla biti od zajedničkog interesa, o eventualnim zajedničkim ulaganjima i drugim temama.

„Razgovarali smo o aktivaranju /korišćenja/ naših livada i pašnjaka, i proizvodnje goveđeg i ovčijeg mesa i izvozu tog mesa u zemlje koje inače uvoze goveđe meso iz udaljenijih krajeva“, naglasio je Mirjanić.

On je dodao da su tema sastanka bila i druga pitanja koja su sa izraelske strane ocijenjena kao vrlo interesantna, a to je pitanje razvoja slatkovodnog ribarstva, zatim proizvodnje sjemena, pogotovo povrća, a naročito krmnog bilja, i razvoju nekih drugih oblasti kojima Izrael pridaje veliku važnost, ali su u samom začetku.

„O tome ćemo narednih dana razmijeniti informacije u pisanom obliku, a onda smo se dogovorili da to aktivno koordinišu, ne samo naše predstavništvo /u Izreaelu/ i njihove zaintersovane službe, već i drugi koji će učestvovati u tome, a to su naša i njihova privatna preduzeća, te državne firme koje imamo kao što su instituti i druge“, pojasnio je Mirjanić.

Mirjanić je naglasio da je postignut dogovor uglavnom o svim pitanjima, a da je posebno dogovoreno da Izraelci pruže stručnu pomoć u inoviranju tehnologija razvoja u biljnoj i životinjskoj proizvodnji.

„Pozitivno su ocijenili naš zahtjev da se anagažuje jedan broj naših studenata da eventualno dobiju stipendije i studiraju ili redovni ili master ili doktorski studij, o čemu bismo se dogovorili. Prihvatili su našu sugestiju da možemo poslati jedan broj naših stručnjaka na edukaciju u njihovim institutima, na farmama i plantažama“, rekao je Mirjanić.

On je zaključio da je postignut širok spektar dogovora, što je Ministarstvo podržalo, a da će se sada tražiti modaliteti za njihovo provođenje.

Izvor: Capital.ba/Srna