Sava Semberija: Nedostaje domaće sirovine

Datum: 27.9.2013.

Sirovina koju Prehrambena industrija „Sava Semberija“ dobija od domaćih poljoprivrednih proizvođača nije dovoljna za njene potrebe, te je primorana da poljoprivredne proizvode uvozi iz drugih zemalja, najčešće iz Srbije i Makedonije, rečeno je na sastanku rukovodstava fabrike i grada Bijeljina.

„Evidentan je problem nabavke sirovine za prerađivačke kapacitete u Semberiji, ne samo za `Savu`, i zato je neophodno organizovati hitan satanak sa eminentnim kućama koje se bave prodajom repromaterijala i stručnjacima iz ove oblasti“, rekao je načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Predrag Jović.

On je dodao da će na tom sastanku, koji će se održati i sa prerađivačima, proizvođačima, predstavnicima resornog ministarstva i lokalne uprave, tačno biti definisane koje su potrebe svih prerađivačkih kapaciteta.

„Roba koju proizvodimo, prije svega, mora biti kvalitetna. `Sava` izvozi 90 odsto prerađevina i ne može se dozvoliti da sirovina iz Semberije nema odgovarajući kvalitet. Semberija ima potencijal da obezbijedi velike količine, ali problem zašto to nije tako mora biti evidentiran na ovom velikom skupu“, istakao je Jović.

On je dodao da je poljoprivrednim proizvođačima neophodna pomoć kako bi proizveli kvalitetnu robu, te da su lokalna zajednica, resorno ministarstvo i stručnjaci spremni da je pruže.

„Poljoprivredni proizvođači nemaju dovoljno robe ili ona ne zadovoljava kvalitetom, a tržište je obezbijeđeno. Zato im treba pomoći na svaki mogući način, jer prerađivački kapaciteti, koje Semberija ima, moraju zadovoljiti kvalitetom na stranom tržištu kako bi bili konkuretni“, naglasio je Jović.

Vlasnik Prehrambene industrije „Sava Semberija“ Milorad Krstić rekao je da ovo preduzeće radi sasvim dobro, ali da su problemi sa sirovinom sa područja Semberije i dalje najveći za ovu fabriku.

„Situacija je krajnje nezadovoljavajuća i suočavamo se sa problemom da proizvode dobijamo iz uvoza, a nije nimalo prirodno da pasulj, naprimjer, moramo uvoziti iz Argentine. Ovo je sramota za sve i poručujem svim onim koji su odgovorni za ovakvo stanje da to nije u redu i neće se moći ovako raditi u narednom periodu“, rekao je Krstić.

On je podsjetio da od 2010. godine, od kada je fabrika revitalizovana, postoji taj problem, ali da u 2014. godini neće više moći biti tolerisan.

„Prinuđeni smo da uvozimo“, naglasio je Krstić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da su poljoprivredni proizvođači nespremni da obezbijede dovoljne količine sirovine, te da će, nakon što se utvrde uzroci, lokalna uprava biti spremna da pruži pomoć.

Izvor: Capital.ba/Srna