Sedam bh. kompanija iz sektora ljekovitog bilja traži kupce u Švedskoj

Datum: 5.10.2013.

Sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine koje se bave proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja, meda i jagodastog voća u organizaciji USAID/Sida FARMA projekta posjetiće od 20. do 21. oktobra sajam Natural Products Scandinavia, koji se održava u Malmeu (Švedska).

Bh. delegaciju čine kompanije Arome (Mostar), Halilović (Sarajevo), Anđelić (Trebinje), Elmar Aroma Care (Bileća), Šumski plod (Prozor-Rama), te pčelarska zadruga Žalfija (Trebinje) i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED (Banja Luka).

Ovaj sajam je prošle godine predstavio 170 izlagača iz 25 zemalja i privukao posjetioce iz 65 zemalja, uključujući i vodeće distributere sa područja Skandinavije.

U isto vrijeme i na istom mjestu održaće se i sajam Nordic Organic Food, koji je takođe zanimljiv našim kompanijama jer većina njih ima i organske certifikate.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (STKBiH), sektor ljekovitog bilja u BiH godišnje izveze više od 20 miliona KM, uglavnom u zapadnu Evropu, Ameriku i Kanadu.

Skandinavske zemlje, kako navode iz STK BiH, dosad nisu bile pokrivene izvozom iz ovog sektora, pa je ova posjeta prvi korak ka zajedničkom bh. štandu na pomenutom sajmu, što će se vjerovatno realizovati naredne godine, u saradnji s Spoljnotrgovinskom komorom BiH.

Izvor: Capital.ba/Fena