Spori turizam: Ide se na brendiranje žepačkog sira

Datum: 6.11.2013.

U organizaciji Udruženja Spori turizam kroz projekt “Imaš li sira-Got cheese”, a uz financiranje Američke ambasade u Sarajevu, jučer je održana radionica-edukacija o mljekarstvu, čiji je gost predavač bio prof.dr. Samir Kalit, koji je izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je doktorirao na “Istraživanjima u mljekarskoj znanosti”.

Svoje dugogodišnje iskustvo i primjere iz prakse prenio je sudionicima radionice. Edukaciji su se odazvali mljekari s područja općine Žepče, koji su Kalitu prezentirali načine na koji rade sireve, kao i vrste sira koji su na ovim prostorima zastupljeni. Tako se moglo zaključiti da se najviše rade kiseli, kuhani, slatki i sušeni sirevi, razni mliječni namazi, sirevi u kombinaciji s paprikama, feferonima itd.

Stručnu pomoć u implementaciji projekta pruža Razvojna agencija Žepče, čiji je cilj doprinijeti ekonomskoj neovisnosti i socijalnoj uključenosti žena na teritoriji općine Žepče, te povećati stupanj ekonomske osnaženosti žena u ruralnim područjima općine Žepče kroz unaprjeđenje i promociju proizvodnje autohtonih domaćih sireva.

Očuvanjem tradicionalne proizvodnje sira na području općine Žepče i promocijom “Žepačkog sira”, te uvrštenjem u gastro turističku ponudu općine Žepče i BiH, stvorit će se uvjeti za brandiranje i zaštitu autohtonih sireva, što će osigurati održivo tržište sa tendencijom porasta potražnje.

Udruženje Spori turizam Žepče do 8. novembra će organizira edukacije iz mljekarstva i sirarstva, prenosi Radio Žepče.

Izvor: Ekapija.ba/Fena