Stagniraju strane investicije u BiH

Datum: 15.8.2013.

Priliv stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu kao da stagnira u posljednje vrijeme ili tek neprimjetno raste, piše sarajevsko „Oslobođenje“ i podsjeća da su, na primjer, 2004. u odnosu na 2012. godinu, strana ulaganja bila veća za skoro 100 miliona evra.

„Gledajući po godinama, u 2007. zabilježen je najviši iznos priliva stranih ulaganja u BiH i on je iznosio oko 1,3 milijarde evra. U naredne tri godine imali smo značajniji pad investicija, te blagi rast od 2010. godine“, rečeno je tom listu u Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH.

Najznačajnije investicije u BiH, u razdoblju od maja 1994. do decembra 2011. godine, stigle su iz Austrije, Srbije, Hrvatske, Rusije, Slovenije i Njemačke.

Ono u šta se strani investitori najviše odlučuju ulagati je proizvodnja (33 odsto), zatim sektor bankarstva (21 odsto), telekomunikacija (14 odsto) i trgovine (11 odsto).

S obzirom na situaciju u zemlji, kažu u Agenciji, trenutno se ne ulaže puno u promociju potencijala BiH kojom bi se privukli strani investitori.

U skladu sa raspoloživim budžetom i u vrijeme ekonomske krize koja se odražava i na smanjenje ulaganja, promocija se usmjerava ka onim zemljama iz kojih je već ostvaren značajan priliv investicija, da bi se podstaklo reinvestiranje, navode u Agenciji.

Izvor: Capital.ba