Strateško opredjeljenje – razvoj poljoprivrede i turizma

Datum: 19.9.2013.

Strateško opredjeljenje za turizam, razvoj poljoprivrednih kapaciteta i otvaranje rudnika „Lješljani“ biće prioriteti kada je u pitanju razvoj opštine Novi Grad, izjavila je načelnik ove opštine Snježana Rajilić.

Rajilićeva je danas na okruglom stolu „Perspektive razvoja opštine Novi Grad“ rekla da se u oblasti poljoprivrede u narednom periodu mora posvetiti više pažnje kapacitetima za uzgoj stoke i tovnih pilića, te podizanju novih zasada voća, prije svega jagode i maline.

„Prioritet u oblasti turizma biće Banja `Lješljani`, a u oblasti privrede rudnik `Lješljani`“, rekla je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, Vladi Republike Srpske biće upućen prijedlog radnih grupa za opštinu Novi Grad iz ovih oblasti, u čijem radu će učestvovati i predstavnici resornih ministarstava.

Ona je objasnila da je dogovor o tome postignut na sjednici Vlade Republike Srpske održanoj u Prijedoru u junu, na kojoj su već formirane regionalne grupe.

Na ovom skupu naglašeno je da je stanje u oblasti privrede na području novogradske opštine dodatno otežano ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, konkretno statusom graničnog prelaza u Novom Gradu, koji je od 1. jula samo u funkciji putničkog saobraćaja.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu Zoran Kovačević rekao je da su na području ove opštine vidljivi rezultati podrške tog ministarstva. On je sugerisao da opštinski podsticaji u poljoprivredi ne budu isplaćivani po jedinici proizvoda, jer za to postoje republički već da se usmjere ciljano na razvoj i proširenje proizvodnje.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić je rekao da su u protekle tri godine postignuti rezultati u cilju očuvanja fiskalne i socijalne stabilnosti budžeta Srpske, ali da je privreda u ovom trenutku opterećena velikim iznosom dugova zbog povećanja kratkoročnog zaduženja privrede povećanjem poreza i doprinosa.

Okruglom stolu, koji je održan na osnovu skupštinskog zaključka, osim odbornika Skupštine opštine i članova Privrednog savjeta, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Ministarstva trgovine i turizma, te Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, kao i predstavnici Privredne komore.

Izvor: Capital.ba/Srna