Stvaranje mreže udruženja iz oblasti ruralnog razvoja

Datum: 13.11.2013.

Kako što više žena uključiti u projekte ruralnog razvoja? Ovo je bila tema o kojoj se jučer razgovaralo u Sanskom Mostu, na seminaru kojeg je organizovala Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj u okviru projekta nazvanog GARD mreža. Ovaj projekat, koji se zasniva na uključivanju što većeg broja udruženja u jedinstvenu mrežu, ima za cilj da što više žena uključi u projekte ruralnog razvoja.

Na ovaj način se želi ostvariti i rodna ravnopravnost žena u odnosu na muškarce te afirmisati njihov položaj u ruralnim sredinama. Nevladine organizacije i udruženja u ruralnim sredinama, kako je istaknuto, u svemu tome imaju veliki značaj, budući da imaju najdirektniji kontakt sa stanovništvom u ruralnim sredinama te najbolje poznaju njihove potrebe i interese. Na danas održanom seminaru, o temi samozapošljavanja u poljoprivredi, govorila je Muhiba Murić iz Tuzle.

Prije nekoliko godina, ona je započela plasteničku proizvodnju i danas je vrlo uspješna poduzetnica. Projekat GARD finansira Evropska komisija i u proteklom periodu težište aktivnosti bilo je usmjereno na stvaranje mreže udruženja žena koje žive u ruralnim sredinama. Projektom se želi podstaknuti ženska populacija iz ruralnih sredina da se aktivno uključuje u sve razvojne projekte koje provode lokalne vlasti te da se takvi projekti iniciraju i od samih udruženja žena u ruralnim sredinama, objavljeno je na web stranici Općine Sanski Most.

Izvor: Ekapija.ba