Šumska jagoda postala konkurent malini u ivanjičkom kraju

Datum: 24.11.2013.

Malina, neoprikosnoveni zaštitni znak Ivanjice, dobila je konkurenta u šumskoj jagodi, pod kojom je trenutno više od dva i po hektara.

Decenijama je Ivanjica ostvarivala najveći prihod od malina. Bez obzira na cijenu, koja se svake sezone mijenjala, čak 70 odsto žitelja ivanjičke opštine bavi se malinarstvom.

Zahvaljujuci firmi „Floriva“ iz Radaljeva kod Ivanjice, malina je sada u šumskoj jagodi dobila konkurenta.

„Uz daleko manja ulaganja i manji rad, a veći finansijski efekat, sve više poljoprivrednika se odlučuje da gaji šumsku jagodu. Da je ovaj posao daleko isplativiji govori podatak da je već sada u ivanjičkoj opštini zasađeno više od dva i po hektara šumske jagode“, rekao je vlasnik Florive Zoran Radovanović.

U plastenicima se proizvodi rasad i sertifikovan sadni materijal koji se plasira kupcima u zapadnoj Srbiji, sjevernoj Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji.

„Bavimo se i otkupom jagode, koji je zagarantovan, kilogram plaćamo 500 dinara i, što je najvažnije, proizvodi se ne moraju svakodnevno predavati“, navodi on, dodajući da se obrane jagode mogu pakovati u namjenske kutije i držati u zamrzivaču, pa ih mjesečno isporučivati.

Floriva, koja ima više od 200 kooperanata, organizuje i stručna savjetovanja za proizvođače šumske jagode, kojima, po riječima Radovanovića, uvijek prisustvuje veliki broj poljoprivrednika.

Izvor: Capital.ba/Tanjug