Suša polovi prinos kukuruza

Datum: 21.8.2013.

Ovogodišnji prinos kukuruza biće manji i do 50 odsto na pojedinim parcelama, dok će gubici u ukupnoj proizvodnji ove žitarice iznositi između 25 i 30 odsto.

Ovo je navedeno u Informaciji o prvoj procjeni prinosa kukuruza u ovoj godini, koju je napravio Poljoprivredni institut RS, u kojoj se još navodi da su izrazito visoke dnevne temperature vazduha tokom jula, a prije svega u trećoj dekadi tog mjeseca, u značajnoj mjeri ugrozile oplodnju kukuruza.

U istom dokumentu navedeno je da zbog padavina koje su tokom jula bile manje u odnosu na višegodišnji prosjek za 52 odsto, te u odnosu na potrebe kukuruza u ovoj fazi razvića i do 65 odsto, uslovi za izbijanje svile i oplodnju bili su otežani, što će za posljedicu imati lošu ozrnjenost i rodnost klipova kukuruza.

„Najveći gubici prinosa kukuruza procjenjuju se za regiju Banjaluka i to u opštinama Laktaši, Gradiška i Srbac, gdje će iznositi između 35 i 40, dok se kod ostalih opština ove regije gubici procjenjuju na 25 do 30 odsto“, stoji u ovoj informaciji.

Na području regije Prijedor, koja čini 15 odsto ukupnih republičkih površina pod kukuruzom, gubici u prinosu se procjenjuju oko 25 do 30 odsto, a u dobojskoj regiji biće najmanji gubici i iznosiće između 10 i 15 odsto.

„Kada je u pitanju Semberija, koja je veoma značajan proizvođač kukuruza, jer je na ovom području zasijano 20 odsto ukupnih republičkih površina, očekivani gubici procijenjeni su na 25 do 30 odsto“, navedeno je u ovoj informaciji.

Bojan Kecman, portparol resornog ministarstva, kazao je da se na osnovu iznesenih podataka procjenjuje da bi ukupna proizvodnja kukuruza u Republici Srpskoj u ovoj godini mogla biti manja za oko 25 do 30 odsto, u odnosu na prosječnu godišnju ukupnu proizvodnju, koja iznosi oko od 603.000 tone zrna kukuruza.

„Najveće gubitke pretrpjeće kukuruz zasijan na šljunkovitim zemljištima, gdje će procenat umanjenja biti i do 50 odsto. Na kukuruzu su već primjetni znaci oštećenja, pa se donji listovi suše, a s obzirom na to da su biljke u fazi punog nalijevanja zrna, narednih dvadesetak dana je najkritičniji period koji će biti ključan za formiranje prinosa“, istakao je Kecman.

Očajni poljoprivrednici već su digli ruke od svega i pomirili se sa tim da će se ponoviti prošla godina kada je prinos kukuruza bio manji za 70 odsto.

Radomir Tošić, poljoprivrednik iz Gradiške, kazao je da ove godine od kukuruza nema bukvalno ništa.

„Kod mene kao i kod ostalih poljoprivrednika u Gradišci prinos je manji za 100 odsto, bukvalno nema kukuruza, toliko je suša uništila usjev. Jedino što ćemo uspjeti izvući od ovoga što je preostalo jeste silaža i to jedan mali dio. Ne smijem ni računati koliko mi je para ‘pojela“ suša, a kamoli da kažem da sam čitavu godinu radio oko tog kukuruza i očekivao da ću nešto zaraditi na njemu“, očajan je Tošić.

On je istakao da se još nije nikome obraćao za pomoć, ali da s obzirom na krizu i ne očekuju da će mu neka od nadležnih institucija ponuditi pomoć.

Kritično za soju i duvan

Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazao je da kada su u pitanju ostale poljoprivredne kulture, suša je u najvećoj mjeri ugrozila soju i duvan, kod kojih se očekuje umanjenje prinosa i do 30 odsto.

„Kod krmnog bilja je evidentno umanjenje prinosa od 20 do 40 odsto, a kod voća i do 20 odsto. Kod povrća, koje je uglavnom pod sistemom navodnjavanja, neće biti značajnijih umanjenja prinosa izazvanih sušom“, naveo je Kecman.

Zarez

Ne smijem ni računati koliko mi je para „pojela“ suša, a kamoli da kažem da sam čitavu godinu radio oko tog kukuruza i očekivao da ću nešto zaraditi na njemu, očajan je Tošić.

Izvor: Capital.ba/Nezavisne novine