Susret s privrednicima Njemačke: BiH nisu potrebne donacije već investicije

Datum: 29.10.2013.

„Privredni razgovori u Hercegovini“ naziv je događaja koji je Predstavništvo njemačke privrede u BiH u saradnji sa Ambasadom SR Njemačke u BiH u ponedjeljak, 28. oktobra organizovalo u prostorijama firme FEAL u Širokom Brijegu.

Brojni predstavnici njemačkih kompanija u BiH, privrednici iz Hercegovine te predstavnici vlasti sa više razina razgovarali su ovom prilikom o mogućnostima jačanja saradnje između Njemačke i BiH te pokretanju novih projekata. Ambasadorica Njemačke Ulrike Maria Knotz otvorila je veče kratkim uvodnim govorom. Ona je naglasila da BiH nije siromašna zemlja, da posjeduje vrijedan ekonomski potencijal, sirovine, energetske rezerve i, prije svega, kvalitetno obučenu i marljivu radnu snagu, te da Njemačka želi doprinijeti tome da BiH iskoristi svoje potencijale.

Prisutnima se obratio i član njemačkog Bundestaga Josip Juratović, rekavši da BiH nisu više potrebne donacije već nove investicije, posao, socijalna sigurnost koje trenutačno nema. On je istaknuo da je bitno da se privrednici sastaju i razgovaraju o prespektivi zemlje koja se temelji na privrednim osnovama i da upravo privreda treba da postavi kriterije prema društvu i politici kako bi se stvorili okviri za normalan razvoj države i privrede, te stvaranje novih radnih mjesta.

Alexander Märdian iz Predstavništva njemačke privrede u BiH prisutnima se obratio riječima da je Njemačka trenutno najznačajniji trgovinski partner BiH, ali da postoji i značajan potencijal za budući razvoj bilateralne trgovine i uzajamnih ulaganja. On je naglasio da u svakom regionu zemlje, a naročito u Hercegovini, postoje firme koje bi mogle biti dobar partner za njemačke firme, ali da su one nažalost često nepoznate te je poslao jasnu poruku bh. politici, da treba da osigura bolje predstavljanje bh. potencijala na ključnim tržištima.

Jedan od uvodnih govornika je bio i Stephan Leudesdorff iz njemačke razvojne banke KfW. On je naglasio da je KfW potpisao 172 miliona eura vrijednu kreditnu liniju kojom će finansirati izgradnju kapaciteta obnovljivih izvora energije te da se trenutno dva najveća projekta u koja ova razvojna banka ulaže, nalaze upravo na području Hercegovine.

Na kraju je uime domaćina kompanije FEAL prisutne pozdravio direktor Tonćo Barbarić, a gosti, među kojima je bio i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, su po završetku službenog dijela obišli FEAL-ovu tvornicu.

Izvor: Ekapija.ba