Trebević će biti bogatiji za nekoliko hiljada sadnica

Datum: 3.11.2013.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica u subotu je zajedno sa 100 učenika srednjih škola iz Kantona Sarajevo, učestvovao u akciji pošumljavanja lokaliteta Vidikovca na Trebeviću.

Akciji su se pridružiti i profesori Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te uposlenici Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo i KJKP Sarajevo-šume d.o.o. Sarajevo.

Na ovaj način bit će pošumljeno oko 1,2 hektara šumskog zemljišta.

Hrenovica je kazao da je ova akcija nastavak saradnje s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a.

Istaknuo je i da će djeca u narednih sedam dana zasaditi više hiljada sadnica na području koje je osiromašeno zbog blizine ratne linije i zbog sječe.

On je rekao da će situacija biti promijenjena nabolje kada Trebević postane park prirode. Hrenovica smatra da će tada biti vraćena prava funkcija ovog prirodnog bogatstva.

Današnja akcija je uvertira za jesenju i proljetnu akciju zasađivanja, a Hrenovica najavljuje da će za svako posječeno drvo biti zasađeno deset novih, koliko to bude izvodljivo.

“Kada Trebević pređe u nadležnost JP Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo sječa će biti svedena samo na potrebu i odmah će biti sasvim druga priča”, istaknuo je ministar privrede KS-a Emir Hrenovica.

Također, Hrenovica je istaknuo i da će se ovo ministarstvo potruditi da omogući investitore da bi na Trebeviću bili izgrađeni objekti, a iz kojih bi bio omogućen pogled na grad. Siguran je da bi to privuklo kako domaće, tako i strane turiste i druge posjetioce.

Jedan od prioritetnih ciljeva akcija pošumljavanja je i druženje s djecom, naveo je Hrenovica, te naglasio da će Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo nastojati da svaka sadnica bude plaćena, a na osnovu čega će biti omogućen odlazak na ekskurziju jednog ili dva razreda.

Najavio je i međunarodnu konferenciju koja će biti održana 29. novembra u Sarajevu, a koja će biti posvećena šumama u Kantonu Sarajevo i BiH. Konferencija će biti organizirana u saradnji sa Šumarskim fakultetom, kantonalnom Upravom za šumarstvo i Direkcijom za turizam.

Izvor: Ekapija.ba/Fena