Turizam zasnovan na siru: Travnik u IPA projektu prekogranične saradnje

Datum: 15.10.2013.

Opština Travnik je na sastanku održanom u Bjelovaru dogovorila projekat stvaranja zajedničke turističke ponude zasnovane na siru. U Bjelovaru je 09.10.2013. održan zajednički sastanak predstavnika Travnika,Tomislavgrada, Kutine i Bjelovara. Razlog ovog sastanka je ostvarivanje prekograničnog partnerstva i razvoj zajedničkih prekograničnih akcija s ciljem razvoja zajedničke turističke ponude na osnovu zajedničke prirodne i kulturne baštine.

Ovim partnerstvom Opština Travnik će sa Bjelovarom, Kutinom te Tomislavgradom, prijaviti zajednički turistički prekogranični projekat kojim će se prijaviti na 3. poziv u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013. s ciljem poticanja stvaranja prekogranične saradnje i partnerstva; podsticanja razvoja zajedničkih prekograničnih aktivnosti revitaliziranja privrede, zaštite prirode i okoliša i unapređenja socijalne povezanosti na programskom području.

Opšti cilj ovog projekta zasnovan je na činjenici da sva četiri grada, osim svojih specifičnosti,kulturnih i prirodnih vrijednosti imaju razvijenu proizvodnju autohtonih sireva. Iz tog zaloga sir je izabran kao proizvod koji povezuje ova područja te stavljen u središte razvoja turističke ponude zasnovane na gastro-enološkim vrijednostima. Upravo ta raznolikost ponude sireva predstavlja dobru podlogu za povezivanje regija u jedinstven turistički proizvod.

“Ovim projektom će se odrediti četiri glavne vrste sireva koji će se tiristički predstaviti na tematskom putu sira sa centralnim info punktovima i “jestivim suvenirnicama” na pijacama i trgovima ova četiri grada i međunarodnim i domaćim sajmovima”,istaknuto je na sastanku.

Na sastanku su načelnici/gradonačelnici definisali predstojeće aktivnosti i zaključke na osnovu kojih će administracije sva četiri partnera usaglasiti glavni projekat sa kojim će prijaviti do 04.11.2013.godine na poziv IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013.

Izvor: Ekapija.ba