U Bosansku Krupu stiže još 10 plastenika, potpisan ugovor o nabavci

Datum: 30.10.2013.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović potpisao je ugovor s Opštom zadrugom „BIOS“ p.o. iz Visokog o nabavci 10 plastenika sa sistemom za navodnjavanje. Vrijednost ugovora je skoro 30 hiljada KM, što je obezbjeđeno iz općinskog granta za poticaj poljoprivredne proizvodnje.

Prvi put značajna sredstva za proširenje plasteničke proivodnje kao podrška razvoju povrtlarstva izdvojena su početkom prošle godine. S korisnicima 15 plastenika za koje je Općina izdvojila 45 hiljada KM, ugovore je načelnik Halitović potpisao u martu. U to vrijeme se uvidjelo da zaista postoji ogroman interes za dodatnom nabavkom što je nakon nekoliko mjeseci i uslovilo potpisivanje novog ugovora za 19, a ove godine za još 10 plastenika.

Inače, Općina Bosanska Krupa je objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu plastenika površine od 100 m² sa sistemom za navodnjavanje. Općinska komisija će u narednom periodu pregledati 27 pristiglih prijava, po utvrđenom kriteriju bodovati, te za 10 najuspješnijih osigurati plastenike, koje će pomenuta firma montirati i dostaviti. Vrijednost jednog plastenika je oko tri hiljade KM.

Naravno, postoje jasni uslovi za dodjelu. Osim osnovnih, kao što je prebivalište, prostor za plastenik i izvor napajanja pitkom vodom, važno je i da podnosilac zahtjeva u poslijeratnom periodu nije dobio plastenik kao pomoć održivom povratku u vidu donacije ili drugog vida pomoći. Vrednovanje prispjelih prijava na Javni poziv za dodjelu plastenika vršit će se i zavisno od toga je li osoba zaposlena. Naravno, veće šanse će imati oni koji duži period ne rade ili u svom domaćinstvu imaju više osoba na evidenciji nezaposlenih.

“Procjenjuje se da plastenik od 100 m² omogućuje proizvodnju od dvije do dvije i po tone, što znači da će u Bosanskoj Krupi sa 10 plastenika biti moguće dobiti oko 25 tona proizvoda, odnosno sa 44 plastenika koliko će ih ukupno biti u Bosanskoj Krupi oko 110 tona, nebitno spada li pod ljetnu ili zimsku kulturu. Jasno je, a i ohrabrujuće, da na kraju možemo govoriti o značajnim finansijskim sredstvima”, kaže načelnik Halitović.

Pokušaj je ovo da zainteresirani građani na pravi način krenu s radom i uzgajanjem. Da su u mogućnosti ostvariti dobit, hraniti porodicu, kasnije možda i zaposliti nekog pa biti od društvene koristi.

Praksa pokazuje da se sa svakim plastenikom garantuje barem jedno novo radno mjesto.

Kako ističe načelnik prilikom potpisivanja ugovora, trend nabavke plastenika će se nastaviti i u budućnosti zavisno od sredstava koja se budu osiguravala za podršku razvoja poljoprivrede, odnosno povrtlarstva.

Izvor: Ekapija.ba