U FBiH nezadovoljstvo zbog neravnopravnosti u isplati podsticaja

Datum: 30.9.2013.

Poljoprivrednici iz Federacije BiH /FBiH/ nisu zadovoljni preraspodjelom sredstava od podsticaja, jer je najveći iznos uplaćen za proizvodnju mlijeka, dok ostali proizvođači i dalje potražuju još sredstva, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović.

„Imamo saznanja da je do danas isplaćeno 29 miliona KM, odnosno sva potraživanja iz 2012. i dio iz 2013. godine. Za proizvodnju mlijeka u ovoj godini isplaćena su sredstva za šest mjeseci, dok su ostalim proizvođačima isplaćena sredstva za prva tri mjeseca“, naveo je Muslimović.

On je istakao da preostali dug iz podsticaja iznosi oko četiri do pet miliona KM.

Muslimović je pozvao premijera FBiH Nermina Nikšića i federalnog ministra finansija Antu Krajinu da u toku ove sedmice isplate sve proizvođače, jer se poljoprivrednici nalaze u teškoj situaciji.

Poljoprivrednik iz Zeničko-dobojskog kantona Sabit Jusić pozdravio je isplatu podsticaja za mlijeko, te pozvao na isplatu podsticaja i za ostale proizvođače.

„Ukoliko ne bude podsticaja, dobar dio poljoprivrednih proizvođača će biti primoran ugasiti proizvodnju“, istakao je Jusić.

Izvor: Capital.ba/Srna