U Mostaru održana deseta izložba autohtonih sireva

Datum: 26.10.2013.

Udruga proizvođača i prerađivača autohtonih ovčjih sireva i mesa “Pramenka“, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru i Federalni Agromediteranski zavod Mostar organizirali su jučer jubilarnu, desetu izložbu autohtonih sireva.

Okupljene je na otvaranju manifestacije pozdravio Vinko Batinić, predsjednik udruge ”Pramenka”, koji se zahvalio svima koji su pomogli da se ova manifestacija održi i ove godine, kao i svim aonima koji su utkali dio sebe u sve manifestacije koje su se održavale proteklih deset godina.

On je posebno pozdravio ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije Donku Jovića, kao i dekanicu agronomskog fakulteta Mostar Danijelu Petrović te direktora Federalnog Agromediteranskog zavoda Marka Ivankovića.

”Svim članovima udruge ”Pramenka” dugujemo veliku zahvalnost, posebno predsjedniku Udruge Vinku Batiniću, kao i njegovom prethodniku Marku Ivankoviću jer su pokrenuli i održali ovakvu akciju, i jer su zaslužni što smo se nakon 10 godina okupili na ovom mjestu, ne samo da ocjenjujemo sir nego i da uspostavljamo buduću suradnju”, istaknula je u svom obraćanju dekanica Agronomskog fakulteta Mostar doc. dr. Danijela Petrović.

Direktor Federalnog Agromediteranskog zavoda Marko Ivanković istaknuo je kako je njegova želja da ova manifestacija zaživi na još većoj razini nego što je sada.

”Dva sira, livanjski i vlašićki, odnosno travnički, dva su izvorna autohtona proizvoda koja možemo prodati na području cijele Europske unije, i na tome moramo ustrajno raditi. Složit ćete se da smo posljednjih 10 godina napravili veliki napredak, posebice u mikrobiologiji, što moraju prepoznati i podržati sve razine vlasti, kako bi mogli s projektima nastaviti dalje i unaprijediti i biljnu i animalnu proizvodnju. Pramenka je krenula i sa projektom ispitivanja percepcije proizvođača, a istraživanje će nam pokazati kakva je njihova percepcija kad je u pitanju autohtoni proizvod, geografsko porijeklo, osjećaj za zaštitu geografskog porijekla. Sve to može proizvođačima donijeti dodatnu vrijednost, a na nama kao znanstvenoj i stručnoj zajednici je da kroz ovakve izložbe promoviramo važnost zaštite geografskog porijekla. Svi moramo raditi na promociji autohtonih i domaćih proizvoda, i to sve s jednim ciljem – da se poveća proizvodnja i održivost komercijalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava”, istaknuo je u svom obraćanju Ivanković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović čestitao je Udrugi ”Pramenka” ovaj jubilej, uz iskrene želje da ih obilježe još puno.

Izvor: Ekapija.ba