U opštini Gradiška otvoren Deveti sajam meda i pčelinjih proizvoda

Datum: 17.10.2013.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović otvorio je danas Deveti sajam meda i pčelinjih proizvoda „Zdravomed 2013″.

Pčelarske proizvode, preparate, napitke i poslastice od meda, ljekovito bilje, te pribor za pčelarenje izložilo je petnaestak pčelara sa područja Lijevče polja, Potkozarja, Podgrmeča, Ozrena, te iz Doboja, Banjaluke i Posavine.

Latinović je rekao da pčelarstvo zauzima značajan udio u poljoprivrednoj proizvodnji u Gradišci.

„Ohrabruje činjenica što se sve veći broj mladih ljudi uključuje u pčelarstvo. Imamo odlične uslove za uzgoj pčela, Lijevče polje i Potkozarje su ekološki zdrave sredine. Pčelarstvo ima veliku korist i za voćarstvo, ratarstvo, turizam i druge grane privrede i poljoprivrede“, rekao je Latinović.

Pčelari, koji su danas izložili na desetine raznih proizvoda, zadovoljni su ovom godinom, ali probleme im predstavlja otkup i sve veće prisustvo patvorenog meda na tržištu.

„Apelujemo na inspekciju da pojača kontrolu ispitivanja porijekla i kvaliteta meda u prodavnicama i na pijacama. Korist od toga će biti višestruka, a najviše po zdravlje građana“, rekao je pčelar Marinko Bjelovuk.

Sajam meda, koji će trajati do nedjelje, 20. oktobra, organizovano su danas posjetili mališani iz gradiških vrtića i učenici osnovnih škola.

Sajmom meda, koji je upriličen u glavnoj, Vidovdanskoj ulici, i zvanično se zatvara manifestacija „Gradiška jesen“.

Izvor: Capital.ba/Srna