U opštini Rogatica dodjela sredstava za samozapošljavanje u poljoprivredi

Datum: 22.10.2013.

Stanovnici opštine Rogatica, koji su prijavljeni na Biro za zapošljavanje, mogu da podnesu zahtjev za dodjelu između 6.000 i 10.000 KM za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

Poljoprivrednici ta sredstva mogu upotrijebiti za kupovinu poljoprivrednih mašina, nabavku muznih grla i rekonstrukciju staja.

Do sada je u okviru projekta „Zapošljavanje u poljoprivredi“ podneseno 29 zahtjeva za samozapošljavanje.

Organizator poslova rogatičkog Biroa Vera Damjanović rekla je da ovaj projekat zajednički realizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i republički Zavod za zapošljavanje, a da će komisija izvršiti bodovanje lica koja su podnijela zahtjeve.

Damjanovićeva je navela da je u toku realizacija projekta podrške zapošljavanja u privredi, u okviru kojeg se zapošljavanje kod poslodavca finansira sa 2.500 KM po nezaposlenom licu i 4.000 KM za samozapošljavanje nezaposlenih lica.

Prema njenim riječima, do sada je šest poslodavaca sa područja ove opštine podnijelo zahtjeve za zapošljavanje nezaposlenih lica.

Na području ove opštine realizuje se i projekat namijenjen za zapošljavanje djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca.

Za samozapošljavanje djece poginulih boraca biće izdvojeno po 8.000 KM, dok će zapošljavanja kod poslodavca biti sufinansirano sa po 3.000 KM.

Ovaj projekat zajednički će realizovati Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje.

Izvor: Capital.ba/Srna