Ujedinjeni poljoprivrednici traže državno ministarstvo poljoprivrede

Datum: 16.9.2013.

Unija poljoprivrednika BiH danas je u Sarajevu održala sastanak povodom nedavne odluku Evropske komisije o otkazivanju dvaju ranije suspendovanih projekta namijenjenih bh. poljoprivredi.

Predsjednik Unije Drago Knežević poručio je da poljoprivrednici ne smiju biti taoci političkih lidera i stranaka te pozvao one poljoprivrednike i udruženja koja dosad nisu pristupila uniji da to uskoro učine.

- Sredstva EU su propala zbog naše “nakaradne” vlasti koja ne radi ni u interesu poljoprivrednika ni bilo koga već samo za sebe. Mi ćemo se boriti za uspostavljanje Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou da se ovo ne bi ponovilo sa sredstvima koja su planirana u okviru IPA 2 fondova – kazao je Knežević.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zapadnohercegovačkog kantona Drago Perić rekao je da su poljoprivrednici s područja cijele Bosne i Hercegovine nezadovoljni radom institucija Federacije BiH i Republike Srpske.

Dodao je da je Unija osnovana radi borbe za uspostavljanje Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou, kao i agencije za plaćanje, te da sredstva iz IPARD programa idu direktno poljoprivrednicima, a ne političarima koji im prosljeđuju samo “mrvice” kao dosad.

- U protekla tri mjeseca obišli smo cijelu BiH i razgovarali s poljoprivrednicima na terenu tako da smatram da imamo velike šanse da ostvarimo ove ciljeve – kazao je Perić.

Istakao je da Unija okuplja poljoprivrednike iz oba bh. entiteta i iz Distrikta Brčko BiH, ali da njih te administrativne podjele više ne interesuju.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo Kadrija Tahmaz rekao je da su u ovaj projekt ušli jer su sva sredstva koja je Evropska unija namijenila za bh. poljoprivredu stornirana zbog neuspostavljanja spomenutih institucija na državnom nivou.

- Političari ne žele ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou jer im odgovara ovako rascjepkan prostor i nadležnosti da lakše usmjeravaju sredstva u svoje džepove – smatra Tahmaz.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a Slavko Injić naglasio je da je Bosna i Hercegovina ovakvim ponašanjem političara dosad izgubila 325 miliona eura, što su bila nepovratna sredstva, a ne kreditna.

- Mi nemamo namjeru da rušimo vlast ili da im naređujemo kako će raditi već da poljoprivrednicima kažemo da nije sve onako kako političari govore. Formiranje državnog ministarstva poljoprivrede nije naša fiks ideja nego zahtjev Evropske unije – potcrtao je Injić.

Sanela Klarić, predsjednica Udruženja Green Council koje Uniji pruža potrebne informacije o evropskim fondovima, pojasnila je da je BiH u okviru IPA 1 fonda imala rezervirano više od 320 miliona eura koji su propali jer nije formirana IPARD struktura s jednom platnom agencijom i jednim upravljačkim tijelom, niti je izrađena strategija ruralnog razvoja na državnom nivou.

- Ukoliko ovo ne bude hitno urađeno nećemo moći iskoristiti ni sredstva iz IPA 2 fonda koja su duplo veća nego u IPA 1 – rekla je Klarić.

Izvor: Indikator.ba