Umjesto pravilnika uskoro zakon o podsticajima

Datum: 29.11.2013.

Zakon o podsticajima, koji Vlada Republike Srpske treba da donese naredne godine, detaljno će utvrditi načine raspodjele sredstava podrške u poljoprivredi, uslove za dobijanje podsticaja, kao i kontrolu utrošenog novca, rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Bojan Kecman.

On je naveo da će zakon biti donesen u prvoj polovini naredne godine, te da će njime biti utvrđeni i minimalni, odnosno maksimalni iznosi podrške po vrstama mjera, subjekti koji imaju pravo na podršku, specifičnosti ostvarivanja podrške za manje povoljna područja i drugi elementi.

„Zakon o podsticajima pratiće budući Program agrarnog i ruralnog razvoja, ali i višegodišnji budžetski okvir za realizaciju mjera finansijske podrške agrarnom i ruralnom razvoju“, rekao je Kecman.

Donošenje zakona o podsticajima pozdravili su poljoprivrednici u Republici Srpskoj, ističući da će im to donijeti neophodnu sigurnost u radu, koju nemaju sa pravilnicima o podsticajima.

Predsjednik Udruženja uzgajičava svinja u Republici Srpskoj Mišo Maljčić rekao je da će to značiti da će poljoprivredni proizvođači moći da se bez straha opredijele za kreditni aranžman, da ulažu u povećanje obradive površine ili broja grla, jer mogu računati na podsticajna sredstva koja će im biti zakonom zagarantovana.

Sada je stanje drugačije, tvrdi Maljčić, jer poljoprivrednici nikad sa sigurnošću ne mogu računati na podsticajna sredstva.

„Veoma nam je važno da sa sigurnošću znamo koliko sredstava možemo očekivati, jer je za nas najgore kad se podsticaji predvide, pa uđemo u proizvodnju i na kraju zbog nekih razloga te podsticaje ne dobijemo“, smatra Maljčić.

On je dodao da bi donošenje zakona značilo i mnogo veća izdvajanja za poljoprivredu, a što je najvažnije zakon se neće smjeti kršiti, niti će ga neko moći prekrajati po svojoj mjeri.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac naglasio je da će donošenje zakona o podsticajima doprinijeti povećanju proizvodnje.

„To će značiti sigurnost, jer ono što je propisano zakonom država mora obezbijediti. U protivnom bi svaki poljoprivrednik, koji ima pravo na podsticaje, mogao da tuži državu ukoliko oni ne budu isplaćeni“, rekao je Usorac.

On je dodao da je sa pravilnicima problem što se oni mijenjaju nekoliko puta godišnje.

„Na bazi zakona država bi obezbijedila potrebna sredstva za podsticaje u poljoprivredi i ne bi se moglo desiti da tih sredstava nema“, rekao je Usorac.

Izvor: Capital.ba/Srna