Uvezivanje poljoprivrednih sektora

Datum: 21.11.2013.

Predstavnici austrijske firme za stočarsku tehnologiju „Šauer agrotronik“ posjetili su danas Mesnu industriju „ZP komerc“ u Bijeljini kako bi sagledali mogućnosti unapređenja razvojne saradnje Republike Srpske i Austrije, uoči poslovne konferencije o ovoj temi koja će sutra biti održana u Banjaluci.

„Veliki potencijal Srpske u ovoj oblasti predstavljen je prije dva mjeseca u Austriji, gdje smo naglasili da je 65 odsto poljoprivrede BiH u Republici Srpskoj“, rekao je stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miljan Erbez.

Erbez kaže da su predstavnicima osam austrijskih firmi koje učestvuju na poslovnoj konferenciji u Banjaluci juče održane prezentacije o poljoprivredi, prehrambenoj industriji i šumarstvu Srpske, a danas su organizovane posjete privrednicima iz ove oblasti u svim krajevima Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, cilj posjeta je uvezivanje poljoprivrednih sektora Republike Srpske i Austrije.

Pomoćnik direktora Mesne industrije „ZP komerc“ Slavko Rosić rekao je da su sa predstavnicima austrijske kompanije razmijenili iskustva o tehnologijama i farmerskoj opremi i zaključili da postoje mogućnosti saradnje.

On ističe da kompanija „ZP komerc“ dnevno prerađuje 12 tona mesa sa paletom od 90 suhomesnatih proizvoda, ima vlastiti repro-centar za proizvodnju svinja, farmu junadi i 11 maloprodajnih objekata, a zapošljava 140 radnika.

Organizatori poslovne konferencije „Unapređenje razvojne saradnje Srpske i Austrije“ su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Beču i Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske.

Izvor: Capital.ba/Srna