Voćari zabrinuti: Prekid otkupa bi uništio urod voća

Datum: 23.8.2013.

Voćari u RS izrazili su zabrinutost najavom fabrike „Prijedorčanka“ da će zbog nepovoljnih uslova državnog kreditnog finansiranja prekinuti s otkupom ovogodišnjeg roda, te su zatražili od nadležnih institucija RS da hitno pronađu rješenje za novonastalu situaciju.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da bi prekid otkupa od strane jednog od najvećih prerađivačkih kapaciteta u RS predstavljao katastrofu za voćare, koji ove godine bilježe veliki rod.

„Zatražili smo hitan sastanak s Ministarstvom poljoprivrede i Investiciono-razvojnom bankom (IRB) RS kako bi se ispoštovao raniji dogovor s prerađivačima, kojem smo prisustvovali i mi proizvođači, da će davati povoljne zajmove za otkup sirovina na domaćem tržištu“, kazao je Dojčinović.

Nikola Vukelić, direktor „Prijedorčanke“, najavio je u srijedu prekid planiranog otkupa 15.000 tona voća u RS, koji je trebalo da bude finansiran zajmom od četiri miliona KM iz nove linije IRB za poljoprivredu i prerađivačku industriju. On kaže da im je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, na sjednici Vlade RS odobravanje zajma uslovio rokom otplate od godinu dana, umjesto traženih pet godina, što je ocijenio neprihvatljivim.

Voćari kažu da je „Prijedorčanka“, uz banjalučku „Vitaminku“, najveći otkupljivač voća u RS, te da uvedeni zajmovi IRB-a predstavljaju jedinu garanciju da će voćari brzo dobiti novac za isporučene količine, umjesto da, kao sada, na izmirenje čekaju i do dvije godine.

„Svaki dan odugovlačenja u otkupu za proizvođače voća predstavlja ogromne gubitke, jer će propasti urod šljive i kruške prve klase“, kazao je Dojčinović navodeći da je na ovaj način samo u Potkozarju ugroženo više od 2.000 individualnih proizvođača.

Stav Ministarstva poljoprivrede danas nismo mogli dobiti, ali je ministar Stevo Mirjanić u srijedu iznio koncept modela finansiranja agrosektora, gdje „prvi stub“ čine kratkoročni krediti IRB-a za otkup sirovina od domaćih proizvođača, koji bi se koristio kao revolving u narednim otkupnim ciklusima.

U Upravi banjalučke „Vitaminke“ pozdravljaju inicijativu resornog ministarstva za zajmovima za otkup sirovina, navodeći da su na osnovu toga već sklopili ugovore o otkupu povrća i voća iz Semberije i Lijevča polja. Međutim, i u tom preduzeću ukazuju na ne baš povoljne uslova zajma, kako u pogledu roka otplate, tako i pri obezbjeđenju hipoteke.

Žarko Mikić, direktor „Vitaminke“, kažu da su prvobitno konkurisali za zajam od dva miliona KM, ali da su ga zbog zahtijevanog kolaterala IRB-a isključivo u nekretninama, bez opreme i zaliha, morali svesti na 1,4 miliona.

Upitan da ocijeni prihvatljivost roka otplate od godinu dana, Mikić je rekao da problem može predstavljati grejs period od šest mjeseci, jer to znači da bi u preostalih pola godine morali otplatiti cijeli zajam, prije nego što je fabrika došla do novca prodajom robe.

„Međutim, vjerujem da ćemo sa Ministarstvom i IRB-om, ipak, riješiti i te nedoumice, jer postoji dobra volja svih strana“, naglasio je Mikić.

„Vitaminka“ je, inače, kako kaže, u ugovorima sa proizvođačima stavila klauzulu da će im, ukoliko obezbijede sredstva IRB-a, platiti odmah, a bez toga u tri tromjesečne rate, odnosno u fazama usklađenim s prilivom sredstava. Ta banjalučka fabrike je u prvom dijelu sezone već otkupila značajne količine ranog voća – jagoda, višnje, kajsije i breskve, sa planom da u RS otkupe ukupno 5.000 tona sirovina, ponajviše paprika, koje su do sada uvozili.

Izvor: Capital.ba/Nezavisne novine