Za podsticaj proizvodnji mlijeka godišnje 24 miliona KM

Datum: 11.11.2013.

Od ukupno 60 miliona KM podsticajnih sredstava za poljoprivredu, iz Budžeta Republike Srpske za podsticaj proizvodnji mlijeka godišnje se izdvaja 24 miliona za 8.000 registrovanih proizvođača mlijeka, rekao je danas pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za ruralni razvoj Zoran Kovačević.

On je nakon sastanka predstavnika Ministarstava sa Upravnim odborom Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske, koji je održan u Novoj Topli, kod Gradiške, izrazio očekivanje da podsticajna sredstava za narednu godinu neće biti umanjena.

Kovačević je rekao da će možda doći do umanjenja od nekoliko procenata, ali da će pravi podaci biti poznati nakon ocjene podnesenih zahtjeva.

„Mi smo danas pojasnili proizvođačima da je, na bazi preporuka glavnog revizora Republike Srpske, došlo do izmjena Pravilnika o raspodjeli podsticajnih sredstava, prema kojima se, može raspolagati samo sa onoliko sredstava koliko je odobreno u Budžetu, a obaveze po osnovu podsticaja ne mogu se prenositi u narednu godinu“, istakao je Kovačević.

On je naveo da je prije nekoliko dana proizvođačima isplaćena avgustovska premija za mlijeko.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača–mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da je osnovni problem proizvođača mlijeka što od inspekcijskih organa EU nisu dobili izvozne brojeve.

„To je dovelo do toga da, umjesto na tržište Hrvatske i EU, mlijeko izvozimo na tržište Srbije, Crne Gore i Albanije. Zahvaljujući tome što postoji manjak mlijeka u EU, mi nemamo pritisak uvoznog mlijeka i možemo da većinu proizvedenog mlijeka plasiramo na domaće tržište“, rekao je Usorac.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivreda Republike Srpske za oblast veterinarstva Radmila Čojo istakla je da će Inspekcija EU krajem januara naredne godine posjetiti BiH.

Ona je istakla da, prema podacima Ministarstva, 88 farmi u Republici Srpskoj posjeduje uslove da dobije izvozni broj i stekne pravo da izvozi na tržište EU.

„Inspekcija, koja se odnosi na mlijeko, spada u najsloženije inspekcije. Moramo još mnogo raditi da bi ispunili uslove EU“, rekla je Radmila Čojo i navela da najmanje problema ima u mljekarama, a najviše na samim farmama.

Sastanku su prisustvovali i direktor Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“ Drago Nedić, glavni republički veterinarski inspektor Ljiljana Gojić i predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske Saša Bošković.

Na sastanku je razgovarano i o koncesijama i zakupu zemljišta, cijenama mlijeka i premijama za mlijeko, nabavci junica za Robne rezerve, obilježavanju i evidenciji životinja, uzgojno-selekcijskom radu, nabavci i prodaji sjemena, kao i o regresiranju dizel goriva.

Izvor: Capital.ba/Srna