Zakupili zemljište, a ne plaćaju rentu

Datum: 29.11.2013.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pokrenulo je postupak raskida ugovora s većim brojem poljoprivrednika i preduzeća jer ne plaćaju zakupninu za poljoprivredno zemljište koje su zakupili, a koje je vlasništvo RS.

Osim toga, Ministarstvo je uvelo i novine koje se odnose na sam način plaćanja tog zemljišta. Naime, tokom praćenja ugovora o zakupu utvrđeno je da nije efikasan raniji način uplate, prema kojem 70 odsto novca od zakupnina ide opštinama, a 30 odsto na račun javnih prihoda RS.

„Zbog toga je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano da sredstva ostvarena od zakupnine zemljišta u svojini RS budu uplaćivana na jednu vrstu prihoda, u odnosu 50 odsto na račun budžeta RS i 50 odsto na račun budžeta jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi poljoprivredno zemljište“, ističe Bojan Kecman, portparol resornog ministarstva.

Kako se saznaje, određeni broj poljoprivrednika i preduzeća, koji su zemljište uzeli pod zakup, a koji spadaju u neplatiše, plaćanje izbjegavaju jer su i sami nailazili na probleme, budući da su parcele zauzeli drugi zemljoradnici ili firme.

Resorno ministarstvo preduzelo je korake da se ova praksa više ne dešava, a u to će biti uključena i Inspekcija.

„Ministarstvo je u toku ove godine od Poljoprivredne inspekcije zatražilo da izvrši kontrolu zakupoprimaca koji su u svojim izvještajima naveli da imaju uzurpaciju posjeda. Međutim, kontrola nije izvršena jer nije bilo moguće obezbijediti predstavnika Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, bez čijeg prisustva nadležni inspektori ne mogu utvrditi parcele koje su predmet kontrole“, ističe Kecman.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove su potvrdili da su zahjev iz Ministarstva dobili, te da se čeka da im bude obezbijeđen i geometar koji bi sa inspektorima išao na teren.

„Inače, kada je riječ o vlasnicima poljoprivrednog zemljišta, oni su dužni da zemljište redovno obrađuju, a ako ga ne koriste duže od godine, korištenje treba da omoguće davanjem u zakup ili na drugi način“, napominju iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Istovremeno, lideri poljoprivrednika smatraju da bi sa svima koji zakup za zemljište ne plaćaju trebalo da budu raskinuti ugovori.

„Naravno da ima poljoprivrednika koji ne plaćaju zemljište koje su uzeli pod zakup, ali je i pitanje kakvi su to poljoprivrednici. Treba poštovati potpisane ugovore. Svako mora da izvršava svoje obaveze“, naglašava Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS.

Inače, Ministarstvo ima trenutno zaključenih ukupno 249 ugovora o zakupu s poljoprivrednicima i firmama.

„Dosad je, po osnovu zakupnine, ukupno uplaćeno oko 1,7 miliona maraka“, ističe Kecman.

Izvor: Capital.ba/Nezavisne novine