Završena sadnja ljekovitog bilja

Datum: 14.5.2013.

U Rujiškoj kod Novog Grada danas je zasađen bosiljak na površini od jednog dunuma, čime je završena prva praktična radionica u okviru projekta „Škola uzgoja ljekovitog bilja“.
Na parceli ukupne površine tri dunuma 22. aprila su zasađeni lavanda i neven.

Menadžer projekta Petar Ninić najavio je da će biti održane još tri praktične radionice. „Biće to okopavanje, prihrana i kontrola prijema rasada i na kraju berba, odnosno žetva ljekovitog bilja“, pojasnio je Ninić.

Prema njegovim riječima, na području opštine Novi Grad podignute su tri ogledne parcele – osim ove u Rujiškoj, gdje je nosilac proizvodnje apsolvent Poljoprivrednog fakulteta Dragana Oljača, po jedna u Dobrljinu kod Duške Crnobrnja i u Poljavnicama kod Dragice Petić pod nevenom, odnosno ukupno 5,5 dunuma.

„Na području opštine Krupa na Uni danas će biti zasađen bosiljak kod korisnika projekta Dragane Pupac, gdje su pod ljekovitim biljem tri dunuma“, dodao je Ninić.
On kaže da će za proizvedeno bilje, u okviru projekta, biti obezbijeđen i otkup.

Teoretsku obuku tokom januara i februara završilo je 20 žena iz Novog Grada i Krupe na Uni.

Projekat „Škola uzgoja i prikupljanja ljekovitog bilja“, namijenjen ženama iz ruralnog područja BiH, realizuje se uz finansijsku podršku FARMA projekta USAID-a i švedske organizacije SIDA u Novom Gradu /zajedno i Krupa na Uni/, Ribniku, Laktašima, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Grahovu.

Izvor: Capital.ba/Srna