Zemljoradnici imaju pune ruke posla: Počela sjetva

Datum: 12.10.2013.

Jesenja sjetva krmnog bilja i ozimih žita počela je u RS, a biće uspješno okončana ako bude posijano više od 40.000 hektara zemljišta, rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS.

Prema njegovim riječima, u punom je jeku sjetva trave, djeteline, ječma i graška.

“U ovoj sjetvi najviše će biti posijano pšenice, ali u odnosu na prošlu godinu zasijanost ove jesenje kulture biće smanjena za 20 odsto”, pojasnio je Usorac.

Na “rezanje” površina zasijanih pšenicom, kako ističe Usorac, uticali su mlinari, jer “prave alibi za poskupljenje hljeba, bez ikakvog razloga”.

“Mlinari se pozivaju na nekakva poskupljenja za koja nema razloga jer je cijena pšenice pala na svjetskom tržištu. Seljaci će pšenicu davati stoci, a jedan dio njih je zbog ovog problema prešao na sjetvu krmnog bilja”, ističe on.

Ratarima je posao olakšala činjenica da novac koji je do kraja novembra trebalo da “odvoje” za ranije preuzeto mineralno đubrivo, mogu da utroše za jesenju sjetvu, pošto je plaćanje tog đubriva odgođeno.

“Vlada RS je zadužila ‘Robne rezerve RS’ da do 31. marta sljedeće godine produže rok za plaćanje obaveza korisnicima podsticajnih sredstava po osnovu preuzetog i regresiranog mineralnog đubriva”, pojasnio je Usorac.

Kada je u pitanju berba kukuruza, Usorac ističe da će ona trajati i naredni mjesec, jer i pored toga što je bila suša, kukuruz ima visoku vlagu.

Iako je poneka oranica u Semberiji popunjena sjemenom ječma, jesenja sjetva će punom parom početi 15. oktobra, potvrdili su tamošnji ratari.

“Obrano je oko 50 odsto kukuruza, ostalo je još toliko jer nas je kiša omela, ali će biti završeno iza ove nedjelje, kako bismo mogli početi s jesenjom sjetvom”, rekao je Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije.

Zemljoradnici u Semberiji zasijaće više ječma, ali će za oko 15 odsto smanjiti površine pod pšenicom, zbog, kako navodi Maletić, ekonomske neisplativosti.

Iako iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su za 20 odsto niže cijene mineralnog đubriva za ratarske i voćarske kulture, Maletić tvrdi da ta informacija nije tačna i da je cijena ista kao ranije.

Dok je u RS sjetva počela, na području FBiH poljoprivrednici još nisu počeli s tim radovima. Ove jeseni, kažu ratari, u FBiH biće zasijano 20.000 hektara, od čega 18.000 hektara pšenice i 2.000 uljane repice.

“Proteklih dana padala je kiša, pa čekamo da se zemlja osuši za sjetvu”, kaže Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajeva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u ovoj jesenjoj sjetvi očekuje povećanje površina koje će da budu zasijane pšenicom jer su niže cijene sjemena strnih žita i mineralnih đubriva.

“Iako je otkupna cijena u ovoj godini bila niža od očekivane, procjene su da će da bude zasijano minimalno 45.000 hektara, što je za 3.000 hektara više u odnosu na prošlu godinu”, naveli su oni.

Izvor: Ekapija.ba/Nezavisne novine