WBREN projekat

“Western Balkan Rural Extension Network (WBREN)” je Tempus IV projekat (158177) koji je imao za cilj da doprinese reformi obrazovanja u oblasti ruralnog razvoja u regionu Zapadnog Balkana. Projekat je dao doprinos boljem razumijevanja i implementaciji programa ruralnog razvoja kroz unapređenja formalnog i neformalnog obrazovanja iz oblasti ruralnog razvoja. WBREN projekat realizovan je u periodu 2011-2014. godina.

Specifični ciljevi WBREN projekta su bili:

  • Razvoj i poboljšanje kompetencija lokalnih stručnjaka kroz rad sa stručnjacima iz EU u izradi i uspostavljanju neformalnih modularnih treninga za učesnike u ruralnom razvoju.
  • Uvođenje interdisciplinarnog, ECTS kompatibilnog master studija u oblasti ruralnog razvoja u visokoškolskim ustanovama zemlaja Zapadnog Balkana (Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Banjoj Luci, Državni univerzitet u Tetovu i Poljoprivredni Univerzitet u Tirani).
  • Uspostavljanje Centra za ruralni razvoj u visokoškolskim ustanovama zemalja Zapadnog Balkana koji izvode master program iz ruralnog razvoja i aktivnosti neformalnog obrazovanja.
  • Povećanje regionalne saradnje u domenu ruralnog razvoja i savjetodavne mreže o ruralnom razvoju u zemljama Zapadnog Balkana.

WBREN konzorcij je svoje ciljeve ostvario kroz uključivanje prestižnog akademskog osoblja i istraživača iz Evropske unije (Velika Britanija, Holandija, Češka Republike i Finska) i zemalja Zapadnog Balkana (Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije). Kroz tri godine trajanja projekta, WBREN konzorcij je organizovao nekoliko intenzivnih treninga i radionica sa posebnim ciljem da se unaprijede kapaciteti institucija koje se bave formalnim i neformalnim obrazovanjem u oblasti ruralnog razvoja.

Konačni rezultat u razvoju kapaciteta unutar dva pravca obrazovanja su bili licenciranje master studija iz oblasti ruralnog razvoja (formalno obrazovanje) i modularnog treninga iz ruralnog razvoja (koji je isporučen kroz neformalne kanale usavršavanja).

Projektne aktivnosti i treninzi održani su u zemljama u EU (Univerzitet iz Redinga, Poljoprivredni univerzitet iz Vageningena, Univerzitet za životne nauke iz Praga i Univerziteta iz Helsinkija). Trening i razvoj aktivnosti u regiji Zapadnog Balkana realizovan je na vodećim univerzitetima u svakoj zemlji učesnici projekta (Poljoprivredni Univerzitet u Tirani, Univerzitet u Banjoj Luci, Državni Univerzitet u Tetovu i Univerzitet u Novom Sadu).